maandag 14 maart 2011

Mobiel

Ik weet nog goed dat we, jaren geleden, op bezoek gingen bij vrienden. We hadden een leentelefoon bij ons van het werk. Man, wat was dat interessant. Hij was grijs, supergroot, er zat een antenne op en hij was van ons. Voordat we bij onze vrienden aanbelden, belden we ze eerst even met de mobiel, zo van: ‘We staan nu voor jullie deur!’ Helaas moest hij na een paar dagen weer terug en was het over met de pret. Niet lang daarna waren we op vakantie in Milaan. Alle mannen daar liepen rond met zo’n mobiel apparaat. We keken onze ogen uit. We hoorden daar toen ook het verhaal dat ItaliĆ« het enige land was waar spiegels in de telefoonwinkels hingen. Dan konden ze zien hoe de telefoon ‘stond’.

En nu. Nu is hij niet meer weg te denken, die mobiel. Iedereen heeft hem. In de trein wordt er gebeld, tijdens vergaderingen gaat hij af en in het theater worden we gewaarschuwd om hem uit te zetten. We checken onze agenda, surfen op internet en bekijken onze fotocollectie. En dan vergeet ik vast nog heel veel andere dingen, eh, applicaties. Ook ik kan niet meer zonder. En heel stiekem wil ik eigenlijk ook een iPhone, net als bijna iedereen. Alleen, ik moet nog een jaar met m’n Flex-abonnement. In 2012 mag ik pas een nieuwe. Maar hoe zou het telefoonlandschap er dan uitzien?

woensdag 9 maart 2011

Fans

Buschauffeurs hebben een enorme aantrekkingskracht. En tramchauffeurs. Nooit gemerkt? Nooit gezien dat zo’n man van middelbare leeftijd na het stempelen wat blijft dralen voorin? En dan de stoute schoenen aantrekt, een stap vooruit doet, en een gesprekje met de bestuurder begint?

Ik heb dat al zo vaak meegemaakt. Fans van de chauffeur noem ik ze altijd. Ze gedragen zich namelijk echt als groupies en vinden alles wat de goede man aan het stuur terugzegt prachtig. Maar wat ik me altijd weer afvraag, is: wat vindt de chauffeur er eigenlijk van? Is hij blij met de aandacht of niet? En hoe zit het met de verkeersveiligheid?

dinsdag 1 maart 2011

Uit

Nog even over boeken. Ik ben nu zo’n boek aan het lezen waarvan ik niet wil dat het uit is. Ken je dat? Dat het boek steeds dunner wordt, dat je weet dat het bijna uit is, maar dat je dat niet wilt. Je wilt de mensen uit het boek nog niet kwijt, je wilt hun leven nog verder volgen. Ik heb dat maar heel soms, en nu dus ook. Het is een boek van David Nicholls: One Day. Geen zware literatuur, het tegenovergestelde zelfs, maar wel een boek over echte mensen waarvan je gaat houden. De schrijver schreef ook afleveringen van de tv-serie Cold Feet, ook zo’n topper.

Jaren geleden las ik Clarissa van Richardson. Ik was toen zo gegrepen door het verhaal dat ik me serieus begon af te vragen hoe het met Clarissa zou gaan - terwijl ik aan het werk was. Het verschil tussen realiteit en fictie was ik even kwijt. Kijk, dan heb je het als schrijver goed gedaan, denk ik. Als je lezers zo kunt inpakken.